Alibeyhüyüğü Mahallesi

Alibeyhüyüğü Mahallesi

(Alibeyhüyüğü beldesi daha sonra ki yıllarda Çumra ilçemize mahalle statüsünde bağlanmıştır.)

16.03.2022 548

Alibeyhüyüğü Kasabası ilk çağlarda İsauria bölgesinin başlangıç kısmını teşkil eden antik yerleşim birimlerinden birisidir. Tabiat güzelliği yönünden önemli bir memleket köşemizdir. Tarihi ve Kültürel yönden Karamanoğulları ve Osmanlı dönemine ait zengin bir mirasa sahiptir. Alibeyhüyüğü Anadoluda İslam-Türk hakimiyetiyle Afşar Türkmenlerinin bölgeye gelip yerleştiği Karaman oğlu Sultan Alaeddin Bey döneminde bölgede söz sahibi olan Ali Bey ve kasabadaki Hüyükten adını almıştır.

Bu Hüyük Lika´nin bölgesinden İsauria bölgesine girişi sağlayan yolların hareket noktalarından birisi üzerindendir. Konya-Karamanyolunun 38.km´sinde yolun güneyinde yer almaktadır.

Burada Hitit İmparatorluğu Phyryg Helenistik ve Roma tabakaları yeralmaktadır. Hüyük dar anlamda Konya ovasının İmparatorluk Çağı merkezindedir. Tarla seviyesinden 23m yüksekliktedir. 700×450 m alana sahiptir.

Alibeyhüyüğü´nde yaşayan halkın en büyük özelliklerinden birisi ise herkesin birbiriyle akraba bağları olmasıdır. Bu kadar büyük nüfusa sahip bir yerde bu bağların olması kolay kolay rastlanmayacak bir özelliktir.

Alibeyhüyüğü gelişen tarım sektörüne ayak uyduran ve verimli topraklara sahip ola nülkenin değerli bir parçasıdır. Beldemizde başta buğday ve arpa olmak üzere, şeker pancarı, fasulye, nohut, mısır, ayçiçeği ve kabak çekirdeği üretimi yapılmaktadır. Ayrıca başta domates olmak üzere sebze ve meyve üretimi de son yıllarda çok büyük gelişmeler meydana gelmiştir. Yapılan tarım %70 olarak sulu tarımdır. Kasaba bünyesinde faaliyet gösteren S.S. Alibeyhüyüğü Sulama Kooperatifi´ne ait artezyen kuyuları bulunmaktadır. Kooperatif 1967 yılında bütün zorluklara karşı 7 üye ancak bulunup kurulmuştur. 9 kuyu ile başlayıp şuan 118 kuyusu mevcuttur. Bu kuyularımız yağmurlama ile sulama sistemine uygundur.

Kasabamızda bulunan Sanayi Sitemiz halkımızın ihtiyacını fazlasıyla karşılamaktadır.

Belediyemize ait 1 adet Un Fabrikası, 1 adet Yem Fabrikası, 1 adet Kilitli Parke Taşı Tesisi ve Akaryakıt istasyonu bulunmaktadır. Belediyemiz şuan ki şartlarda kendini geçindirecek güce sahiptir.  Kasabamızda ulaşım sorunu bulunmamaktadır. Konya-Karaman, Konya-Bozkır Yolları arasında bulunan beldemiz, ilçelerarası bir köprü vazifesi görmektedir. Özel sektöre ait 5 minibüsle yaklaşık her saat başı Konya ve Çumra´ya seferleri bulunmaktadır. Halkımızın il ve ilçeye sorunsuz bir şekilde ulaşımları sağlanmaktadır.

Kasabamız 16 km2 lik alana sahip olup bunun 5 km2 ‘lik bölgesi İskân Sahasına sahip beldemizde yapılaşma İmar Planına göre yapılmakta olup ,sağlıklı gelişmesine ve güzelliğinin bozulmamasına özen gösterilmektedir. Beldemizin Belediyeye ait 2007 yılında kurulmuş Alibeyhüyüğü Belediyesi Spor Kulübü de bulunmaktadır.